21-04-2011

Halal Internet


Nu de Arabische lente vol in de bloei is, zijn de diverse regimes er als de kippen bij om internet censuur in hun land toe te passen. Zo las ik vandaag in De Pers een artikeltje over censuur in Iran. Onder het kopje 'halal internet' schermen ze daar bepaalde content af. Volgens een woordvoerder van de regering aldaar gaat het vooral om 'vieze' sites. Nu willen ze nog een stap verder gaan en zo ongeveer het halve internet afschermen, zodat er een netwerk ontstaat dat zich richt op de 'morele en ethische kanten van moslims'. Dus geen porno en dat soort vunzige dingen. Natuurlijk vergeten ze erbij te zeggen dat zo'n landelijk geregeld netwerk ook een handig speeltje is om de oppositie de kop in te drukken, sociale netwerk sites te blokken, en bloggers te vervolgen.

Bovenstaand kaartje geeft de landen aan die het predicaat 'enemy of the internet' verdienen volgens deze website. Opvallend is dat Frankrijk en Australië o.a. er ook tussen staan. Hongarije mis ik dan weer met hun recente media censuur wetten.

De Amerikaanse mensenrechten waakhond Freedom House heeft onlangs de meest belangrijke bedreigingen voor internet vrijheid in kaart gebracht mocht je erin geïnteresseerd zijn.

En wat ook wel grappig is, is HalalGate, een internet filter voor moslims. Daar zit vast een of andere slinkse cybernerd achter, want dit soort filters bestaan natuurlijk allang. Een mooie niche markt in ieder geval. Wat onder andere gefilterd wordt is 'alternative lifestyles'. Need I say more?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten